Home » Istorie » Cum au apărut triburile germanice

Cum au apărut triburile germanice

Publicat: 22.12.2021

Căderea Imperiului Roman de Apus în 476 d.Hr. a fost cu siguranță unul dintre cele mai mari evenimente din istoria lumii, dar, din păcate, este adesea denaturată în istoriile populare. Prăbușirea este, în general, descrisă ca având loc din cauza presiunii și atacurilor imense date de triburile germanice – vizigoți, ostrogoți, vandali și franci, pentru a numi câțiva – și a unor triburi negermanice, în special hunii.

Deși aceste triburi au fost „picătura care a umplut paharul”, până la sfârșitul secolului al V-lea, Roma făcuse o treabă eficientă din a se autodistruge prin numeroase probleme interne, inclusiv niveluri epice de corupție, abateri economice, stagnare demografică și un declin general al culturii și ordinii sociale.

În afara sălilor academice, perspectivele și mediile numeroaselor triburi germanice care au dat lovitura de grație sunt rareori luate în considerare, scrie Daily History.

Numele oarecum amenințătoare și adesea pline de culoare ale acestor triburi, denumite colectiv „barbari”, datorită influențelor istoriografice romane, sunt binecunoscute. Cu toate acestea, originile și mișcările lor timpurii sunt puțin studiate și rar discutate.

De ce au început triburile germanice  să migreze și să se stabilească în Europa, atacând și uneori cooperând cu romanii, rămâne un mister. Cu toate acestea, sunt cunoscute detaliile procesului și modul în care au ajuns la numele cu care sunt cunoscute astăzi.

Sursele arheologice și istoriografice arată că triburile germanice își au originea în Scandinavia și au început să se deplaseze spre sud în Europa continentală după 1.000 î.Hr.

Apoi germanicii s-au despărțit în două ramuri majore. Pe măsură ce secolele au trecut, acele două ramuri s-au împărțit și mai mult în triburi mai mici, care uneori s-au unit cu alte triburi în federații și triburi noi, devenind triburile care au fost identificate mai târziu după numele pentru care sunt cunoscute astăzi.

Triburile germanice de est și de vest

triburile germanice
Foto: Profimedia

Originea geografică supremă a triburilor germanice a fost Scandinavia, neliniștea acelor triburi începând chiar după 1.000 î.Hr. Totuși, între 600 și 300 î.Hr., valuri de germanici au început să părăsească în masă locuri precum Gotland.

Dovezile arheologice și filologice/lingvistice i-au ajutat pe cercetători să restrângă cronologia. Totuși documentele sursă primară scrise spre sfârșitul migrațiilor au ajutat, de asemenea, să facă lumină asupra acestei perioade adesea întunecate. Istoricul din secolul al VI-lea d.Hr. Jordanes (Iordanes), care era el însuși de origine germanică, a scris despre Scandinavia ca fiind izvorul triburilor germanice.

„Acum din această insulă Scandza, ca dintr-un stup de rase sau dintr-un pântec de națiuni, se spune că goții au apărut cu mult timp în urmă sub regele lor, cu numele Berig. De îndată ce au coborât de pe corăbii și au pus piciorul pe uscat, ei au dat îndată numele locului. Și chiar și astăzi, se spune că se numește Gothi-scandia”, scria Jordanes.

„Curând s-au mutat de aici la sălașurile ulmerugilor, care au locuit atunci pe țărmurile Coceanului, unde și-au așezat tabăra, s-au unit în luptă cu ei și i-au alungat din casele lor”, adăuga istoricul.

Până în secolul al treilea, creșterea inițială a popoarelor germanice în Europa continentală a devenit un proces constant care a durat până în secolul al IX-lea. Acest proces a ajuns să fie cunoscut sub multe denumiri diferite, inclusiv „Marile migrații”, „Invazii barbare” și termenul german Völkerwanderung.

Motivul mișcării inițiale a germanicilor din Scandinavia nu este clar, dar odată ajunse pe continent, triburile s-au trezit într-o luptă pentru pământ, creând un efect de domino care a adăugat presiune constantă asupra granițelor Imperiului Roman.

Sosirea hunilor în Europa în secolul al V-lea s-a dovedit a răsturna și mai mult demografia Europei, ceea ce a dus în cele din urmă la formarea regatelor europene medievale timpurii.

Pe măsură ce germanicii s-au împărțit în grupurile de est și vest, cei care au devenit germanici de vest s-au mutat în direcția vestică de la râurile Oder și Elba, înlocuind pe celți la est de Rin și la nord de râurile Main cu aproximativ 200 î.Hr.

Germanicii de vest au adoptat mai ușor agricultura, stilul de viață sedentar și cooperarea cu romanii decât verii lor mai războinici din est.

Romanii au atribuit nume latine acestor popoare care au trăit în statele-națiune de astăzi Belgia, Țările de Jos și vestul Germaniei, numindu-le tencteri, cherusci, chatti, frizi și batavi, printre altele. Unele dintre aceste nume au persistat și pot fi încă găsite în anumite părți ale Țărilor de Jos, dar multe dintre aceste grupuri s-au unit în triburi mai mari și mai organizate, cum ar fi alemanii, francii, anglii și saxonii.

Spre deosebire de germanicii de vest, germanicii de est erau triburi care s-au format la est de râul Elba și au avut tendința de a fi mai orientați spre migrație și luptă – aceștia erau vandali, goți, gepizi și burgunzi.

Dintre aceștia, goții și vandalii sunt probabil cei mai cunoscuți și au avut cel mai mare impact asupra Romei în secolele IV și V. Goții au devenit un grup distinct când s-au mutat din regiunea râului Vistula din Polonia în sud, la Marea Neagră în anul 214 d.Hr.

După ce au ajuns pe coasta de nord a Mării Negre, goții s-au împărțit în triburile vizigote (de vest) și ostrogote (de est). Jordanes a scris despre modul în care a avut loc divizarea.

„Acum, istoricul Alabius relatează că în Scitia, unde am spus că locuiau deasupra unui braț al Mării Pontice, o parte dintre ei care dețineau regiunea de est și al căror rege era Ostrogota, erau numiți ostrogoți, adică goți răsăriteni, fie din numele lui, fie din loc. Dar restul erau numiți vizigoți, adică goții țării apusului”, scria Jordanes.

Vandalii erau un alt popor germanic de est remarcabil, deși erau un conglomerat de diferite triburi germanice și au devenit cei mai proeminenți în Europa de Vest și Africa de Nord.

Vandalii erau formați în principal din două triburi germanice – Asdings și Silings – care au făcut o alianță permanentă în secolele III și IV.

Până la începutul secolului al V-lea, vandalii intraseră în Galia (Franța) și se luptau cu un conglomerat de triburi germanice occidentale cunoscute sub numele de franci. După ce romanii au părăsit Galia în 406 d.Hr., vandalii au umplut temporar golul, dar au fost conduși spre sud în Spania de către franci în 409.

La începutul secolului al V-lea, cultura germanică a devenit mai răspândită și mai influentă în Europa. Totuși a fost și începutul unei ere de conflict constant între germanici și romani.

Provocând Roma

Așa cum se întâmplă atât de des de-a lungul istoriei, diferențele culturale au fost adesea cauza conflictelor dintre germanici și romani. Deși germanicii își doreau adesea luxul Romei și chiar să fie romani într-o anumită măsură, ei doreau să păstreze multe atribute culturale. La rândul lor, romanii i-au considerat pe germanici barbari, dar deseori erau dispuși să-i angajeze în armată.

Deși cultura germanică antică varia de la un trib la altul, au existat multe aspecte comune, care au fost adesea în contrast puternic cu cultura Romei.

În ceea ce privește guvernarea, unele triburi germanice erau republici care alegeau regi, în timp ce altele erau monarhii ereditare absolute. Majoritatea triburilor aveau o adunare de oameni liberi care erau suverani, cu drept de veto asupra regelui.

Pentru romani, liderul ideal însemna diplomație și declarații, dar pentru germanici, el era un conducător de război a cărui poziție era sigură atât timp cât a dat dovadă de vitejie și a câștigat pe câmpul de luptă.

Oricât de mult stilul de regalitate al germanilor ar fi diferit de forma de guvernământ a romanilor, religia a împărțit cel mai mult comunitățile și a fost adesea cauza conflictelor.

Germanicii au urmat inițial o religie străveche a războinicilor, similară cu cea practicată de vikingi până la sfârșitul secolului al X-lea. De fapt, mulți dintre franci încă practicau această religie în secolul al patrulea. Majoritatea germanicilor totuși acceptaseră creștinismul în secolele III și IV, dar era o teologie considerată eretică de Biserica Romană.

Majoritatea germanicilor antici a urmat teologia creștină cunoscută sub numele de arianism, numită după teologul Arie din Alexandria. Arie a contestat Trinitatea și a crezut că Iisus este uman, provocând o ruptură destul de mare cu Biserica și cu doctrina ei oficială, mai ales când „erezia ariană”, așa cum a devenit cunoscută, a câștigat popularitate în rândul germanicilor.

Germanicilor, arianismul li se părea mai mult decât rezonabil, fiind un popor neimpresionat de idei abstracte. Poate că arianismul nu a fost cauza principală a conflictului dintre germanici și romani, dar a fost adesea un factor care a contribuit la tensiunile constante și a fost uneori un motiv de război.

triburile germanice
Foto: Shutterstock

Conflict și Rezolvare

Unul dintre cele mai timpurii și mai puternice conflicte dintre Roma și triburile germanice a avut loc în anul 247 d.Hr., când vizigoții au contestat stăpânirea romană în sud-estul Europei.

Pe măsură ce vizigoții au început să revendice mai multe pământuri romane în regiune, împăratul Decius (care a condus în 249-251) a condus personal o armată pentru a-i învinge pe germanici în 251, dar romanii au fost decimați, iar împăratul a fost ucis.

Vizigoții au continuat să se deplaseze spre vest prin limesul Imperiului Roman, asediind Roma în 408 și jefuind-o în 410, înainte de a se deplasa mai spre vest. Acțiunile vizigoților au deschis granița pentru verii lor ostrogoți pentru a se stabili chiar la nord de Italia, în Pannonia, în secolul al V-lea.

După cum s-a menționat mai devreme, germanicii de vest au avut, în general, o abordare mai pașnică în relațiile lor cu romanii, dar au fost întotdeauna dispuși să câștige mai multe pământuri profitând de slăbiciunea romană.

Francii au fost printre primele dintre triburile germanice care au profitat politic de deteriorarea Romei. Regele franc Childeric (decedat în 481) s-a aliat cu Roma împotriva vizigoților în 463 sau 464, ceea ce le-a câștigat francilor statutul de federat al Romei.

Statutul de federație le-a dat, în esență, francilor și galilor autonomie, iar mulți din elita francilor au putut să câștige cetățenia romană.

Vizigoții atinseseră deja statutul de federați în timpul domniei lui Constantin cel Mare (324-337), când au fost de acord să renunțe la atacul imperiului în schimbul statutului și al unei provizii anuale de cereale.

Evident, vizigoții nu au fost pe deplin mulțumiți de înțelegere, dar romanii le-au dat mai târziu Spania în secolul al IV-lea, când au decis că era mai ușor să negocieze cu vizigoții decât cu vandalii.

Ostrogoții au adoptat și o viață sedentară atunci când conducătorul lor Odovacar (a condus în 476-493) a acceptat autoritatea împăratului roman de Răsărit Zenon (a condus în 474-491) după ce Augustulus a abdicat de la tron ​​în Occident în 476.

Alte triburi germanice au continuat să rătăcească și să lupte în Europa centrală, dar goții și francii au evoluat de la triburi la regate medievale până în secolul al VI-lea.

Cum au apărut triburile germanice – concluzie

Triburile germanice antice și migrațiile lor în Europa în primul mileniu d.Hr. reprezintă o perioadă esențială în istoria lumii, dar originile acelor triburi sunt adesea înțelese greșit.

Din casa lor primordială din Scandinavia, triburile germanice s-au revărsat în Europa continentală după 1.000 î.Hr. și s-au împărțit în germanici de vest și germanici de est în câteva sute de ani.

Din aceste două diviziuni au apărut multe triburi – cum ar fi francii, vandalii, goții și altele – care s-au luptat între ele și cu Roma în drumul lor spre stabilirea bazelor Europei medievale.

Vă recomandăm să citiți și:

Un sat fortificat din Epoca Bronzului, descoperit în Corsica

Statuia împăratului roman Hadrian a fost descoperită într-un vechi oraș din Anatolia. „Este rară în lume”

Lampă cu o față umană grotescă, descoperită în tunelurile antice ale orașului Ierusalim

Un sediu al armatei romane, îngropat sub un lan de porumb din Serbia, își dezvăluie treptat secretele

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Cititul reduce riscul de demență, iar televizorul îl crește, arată un nou studiu
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile
Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile
Ingrid Bergman, persecutată pentru relația cu regizorul italian Roberto Rossellini. „Am trecut de la statutul de sfântă la cel de curvă și înapoi la sfântă, toate astea într-o singură viață”
Ingrid Bergman, persecutată pentru relația cu regizorul italian Roberto Rossellini. „Am trecut de la statutul de sfântă ...
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face fără iPhone
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face ...